söndag, mars 16, 2008

Hiivatulehdus nielussa

Koska Google Analyticsin mukaan aika monikin on eksynyt tänne minun blogiini hakusanoilla "hiiva kurkussa", "hiiva nielussa", jne., niin ajattelin nyt tässä lyhyesti ja ytimekkäästi selittää tilanteen ja sen hoidon omalla kohdallani.

Kuulun siis siihen osaan astmaatikkoja, joille näyttäis tulevan kohtuullisen helposti astmalääkkeistä (niistä hoitavista kortisolisuihkeista) nieluun hiivatulehdus, vaikka huuhtoisi suun ja kurlaisi vedellä vaikka kuinka monta kertaa lääkkeenoton jälkeen. Kortisoli kun villitsee hiivaa. Oireisiin kuuluu ärtynyt kurkku, sellainen olo kuin olisi just tulossa kipeeksi, väsymys, palan tunne kurkussa, sekä painon tunne rintakehän yläosassa. Näitä oireita ei näemmä monikaan lääkäri tunnista hiivatulehdusoireiksi, vaan pahimmassa tapauksessa pistävät ne astman piikkiin ja käskevät vielä lisäämään lääkitystä = ei hyvä. Nielun hiivatulehdus ei heti näy suussa, eli kieli voi näyttää terveen punakalta.. Mutta kun olo pahenee ja tulehdus leviää, niin kyllä se kielikin on aika paksun valkoisen kasvuston peitossa.

No miten tätä sitten hoidan? Ensimmäinen puoli vuosi meni aika monen hiivalääkekuurin avulla, mutta hiivatulehdus usein palasi, kun lääkekuuri oli ohi. Kauhistutti ajatus popsia koko ajan jotain hiivalääkkeitä. Sitten sain passituksen nielulääkärille, joka oli aivan mahdottoman mahtavan fiksu:) Määräsi vesihöyryä hengitettäväksi lääkkeenoton jälkeen, se nimittäin "huuhtoo" nieluun jäänyttä lääkettä pois. Ja siinäpä se, ei ole muuta tarvittu sen jälkeen. Otan kerran päivässä vain kaksi Beclomet-hönkäystä, huuhtelen suun vedellä ja kurlaan, ja sitten kiehautan vettä (kattilassa tai vedenkeittimessä), ja hengittelen vesihöyryä parisen minuuttia. Jee:) Veteen ei sitten saa lisätä mitään töhnää, se ärsyttää limakalvoja, vaan ihan vaan puhdasta vesihöyryä hengitellään. Jos ei halua koko naamaa vesihöyryn peittoon, niin käyttää pientä pyyhettä peittämään nenän ja suun veden ylle, ei tule sitten silmiin vesihöyryä ja voi vaikka lukea lehteä samaan aikaan! Lyhyillä viikonloppureissulla en ole jaksanut enää säätää, mutta pidemmillä reissuilla kylläkin. Kyllähän ihmiset ensin fundeeraa, että hei mitä sä oikeen hommaat, mutta kun selittää asian, niin saapi sitten kyllä ihan rauhassa "impata". Ei se vesihöyryn hengittäminen muutenkaan pahaa tee, se vähän putsaa ja kosteuttaa keuhkoputkia muutenkin. Vaikka tuo höyryn hengittely vaatii joka päivä vähän säätämistä, niin kyllä teen sen mieluummin kuin kärsin ikävistä oireista tai popsin jatkuvasti lääkkeitä tulehdukseen. Joskus hyvin stressaantuneena tai väsyneenä saattaa hiiva yrittää vallata nielua jälleen kerran, mutta tehokuuri vesihöyryhengitystä on tähän asti riittänyt parantamaan oireet.

Tämmöttiis. Toivottavasti tästä postauksesta on jollekin hyötyä!!!!:)

3 kommentarer:

Anonym sa...

Kannattaa kokeilla myös happamien marjojen, esim. puolukoiden syömistä lääkkeiden oton jälkeen..voip auttaa.

Anonym sa...

Kiitos, tämän konstin otan käyttöön heti.

iloranta66 sa...

Jo lähes vuoden olen kärsinyt ja syönyt vaikka mitä lääkkeitä mutta ei apua. Hampaatkin hoidettu. Tänään vasta oivalsin sen omituisen maun kyllä tulevan nielusta. Kokeilenkin tätä konstia ennen taas lääkärin ajan tilaamista - kiitos paljon :)